Jedinstveni panamski šešir zapravo stiže iz Ekvadora

Jedinstveni panamski šešir zapravo stiže iz Ekvadora

Premda biste mogli pomisliti da čuveni Panama šešir stiže iz Paname, što je logično zbog njegova imena, on se zapravo oduvijek proizvodio u Ekvadoru. Unatrag dvadeset godina u malom mjestu Pilé u zapadanom dijelu Ekvadora, nekoliko tisuća ljudi bavilo se izradom ovih planetarno popularnih šešira, a danas je ostalo manje od 20 majstora pletača šešira. Tradicionalno izrađena kvalitetna pokrivala za glavu iščezavaju pred najezdom jeftinih kopija izrađenih od papira koje stižu iz Kine. Stručnjaci i poznavatelji tržišta upozoravaju da bi orginalni Panama šeširi mogli nestati u sljedećih deset godina.

U Ekvadoru je Panama šešir poznatiji kao sombrero de paja toquilla ili jednostavnije rečeno slamnati šešir. Najpoznatiji grad Ekvadora Montecristi, mjesto je gdje se izrađuju najbolji i najpoznatiji panamski šeširi koji dostižu cijenu i od 25.000 američkih dolara. Ipak, prema nekima najbolje od najboljeg dolazi iz malog mjesta Pilé u zapadanom dijelu Ekvadora. Panama šeširi se pletu ručno i zbog toga je svaki šešir unikat. Za kvalitetan primjerak treba izdvojiti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća američkih dolara. Kvalitetu određuju finoća i pravilnost pletenja kao i postojanost boje.

Sredinom 19. stoljeća tragači za zlatom pohrlili su u Kaliforniju preko Panamske prevlake. Tamo su kupovali šešire uvezene iz Ekvadora. Također, za vrijeme gradnje Panamskog kanala, panamski je šešir bio često viđen na tom mjestu. S vremenom su ti šeširi postali poznati po mjestu na kojem su kupljeni, a ne po mjestu gdje su izrađeni. U svakom slučaju, panamski je šešir postao više nego popularan. Godine 1849. Ekvador je izvezao preko 220.000 tih šešira. Nekoliko godina kasnije, 1855. godine jedan je Francuz, koji je živio u Panami, predstavio Panama šešir na svjetskom sajmu u Parizu. Francuzi, stari ljubitelji mode, bili su oduševljeni šeširom izrađenim od izrazito laganog materijala. Neki su ga čak zvali “slamnato platno”. Uskoro je bilo gotovo nezamislivo da bi itko nosio bilo kakav drugačiji šešir.

Popularnost Panama šešira vrtoglavo raste početkom 20. stoljeća kada se u mnogim svjetskim novinama pojavila fotografija američkog predsjednika Theodorea Roosevelta na kojoj je nosio modernan šešir, takozvani fino. Ubrzo su ga počeli proizvoditi poznati svjetski proizvođači odjeće. U Turskoj su 1925. doneseni modernizirani zakoni, pa je bilo zabranjeno nošenje tradicionalnog fesa, a odobreno nošenje panamskog šešira. Negdje do 1944. Panama šešir je postao glavni izvozni proizvod Ekvadora.

U drugoj polovici 20. stoljeća popularnost ovim šeširima počinje opadati. Međutim, kvalitetno pleteni panamski šeširi sačuvali su svu svoju čar. I upravo je ta čar privukla mnoge ljude pa tako i one slavne. Spomenimo tek neke od poznatih osoba čiju je glavu čuvao Panama šešir: Winston Churchill, Nikita Hruščov, Humphrey Bogart, Gary Cooper, Josip Broz Tito…

Kako se izrađuju Panama šeširi?

Orginalni panamski šeširi izrađuju se od biljnih vlakana (vlakna lišća se kuhaju i suše kako bi se dobilo slamnate niti za pletenje). Od palmolike biljke dobiva se savitljivo, čvrsto vlakno, takozvana toquilla. Ekvadorske obalne nizine idealne su za uzgoj i regeneraciju ove biljke. Smatra se da su ekvadorski izrađivači šešira jedni od najboljih i najpedantnijih pletača na svijetu. Pletenje vrhunskog šešira iz Montecristia može trajati šest ili više mjeseci. Vlakna u šeširu prilično su kratka. No kod pravog panamskog šešira teško je ustanoviti gdje jedna nit završava, a druga počinje. Osim toga, vlakna su toliko gusto pletena da kroz šešir ne može prodrijeti čak ni voda.

Pletači s područja Montecristia pletu rano ujutro ili kasno poslijepodne kako ekvatorijalna vrućina ne bi utjecala na gipkost vlakana. Prvo počinju izrađivati glavu šešira, krug po krug, precizno i gusto ispreplićući vlakna dok ne postignu željeni promjer. Zatim se glavu šešira stavlja na valjkasti komad drveta kako bi pletač svojim vještim rukama mogao plesti spiralno prema dolje izrađujući obod šešira. Kada završi s ovim dijelom posla koji traje tjednima, nastavlja plesti pod pravim kutem kako bi načinio obrub na obodu šešira. Slijedi obrezivanje, čišćenje, izbjeljivanje i mnogi drugi različiti završni poslovi potrebni da bi se dobilo čuveni panamski šešir.

Danas postoje različite imitacije panamskih šešira. Imitacije su uglavnom jeftine, neprozračne i lako se mogu uništiti. Znalci i iskreni ljubitelji ovih šešira i ne pomišljaju na kupnju kopije. Oni dobro znaju da se prava i orginalna Panama proizvodi jedino u Ekvadoru.

Melita Funda