Istraživanje otkrilo da 73 posto Zagrepčana baca hranu

Istraživanje otkrilo da 73 posto Zagrepčana baca hranu

Početkom studenog ove godine, agencija MediaNet provela je u Zagrebu istraživanje na uzorku od 350 ljudi koje je je pokazalo da nešto više od 73 posto Zagrepčana baca hranu.

Razlozi za takvo ponašanje, prema odgovorima ispitanika, su višak pripremljene (kuhane) i/ili naručene hrane, tako je odgovorilo više od 40 posto građana,  dok je trećina kao razlog bacanja hrane navela istek roka trajanja.

To nisu jedini razlozi, naravno. Istraživanje je pokazalo da 15 posto ljudi zaboravi na pripremljenu hranu koja im danima stoji u hladnjaku, a 12 posto ispitanika se izjasnilo da ne stignu pojesti svu kupljenu i/ili pripremljenu hranu.

Hrana završava u smeću

U istom istraživanju se pokazalo da 85 posto ispitanih baca hranu u smeće. Čak 4 od 10 Zagrepčana ne odvajaju i sortiraju otpad, samo 1 od 10 Zagrepčana kompostira biootpad.

Što se tiče sortiranja otpada, oni koji to čine, uglavnom odvajaju plastiku i papir, a staklo od ostalog otpada odvaja oko 19 posto ispitanih građana. Opasni otpad, organski otpad i tekstil odvaja manje od jedne desetine građana Zagreba.

Poražavajući je podatak da 40 posto Zagrepčana koji su se odazvali ovom istraživanju, ne gasi svjetlo u prostoriji u kojoj ne borave.

Doduše, ima i nešto kućanstava u kojima se živi održivije. Trećina ispitanih uzgaja vlastitu hranu kod kuće, najviše povrće, začinsko i ljekovito bilje. Oko 38 posto građana Zagreba priprema domaću zimnicu.

(Zg-magazin)