Europski dan židovske kulture

Europski dan židovske kulture

Europski dan židovske kulture obilježava se 4. rujna

Židovska vjerska zajednica Bet Israel poziva na obilježavanje Europskog dana židovske kulture koji se održava u nedjelju 4. rujna u 11.00 i 20.00 sati.

Program počinje u 11 sati u Bet Israelu, Trg Mažuranića 6. Uvodnu riječ reći će Svetlana Klinčić Pozzi, voditeljica kulturnih manifestacija Bet Israela, o temi Ladino – živi jezik govorit će dr. sc. Jagoda Večerina, a o židovskim piscima i jezicima Jasminka Domaš.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Anja Grabar, pjevačica i skladateljica, koja će izvesti tri pjesme na hebrejskom, ladinu i jidišu.

U 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt,Trg maršala Tita 10, bit će koncert Klezmer i sefardska glazba na kojem će nastupiti Zrinka Posavec i njezin sastav; Filip Novosel, Zvjezdan Ružić i Tihomir Hojsak, a poseban gost je klarinetist Bruno Philipp.

Organizator programa je Organizcijski odbor Europskog dana židovske kulture, a program je ostvaren uz novčanu potporu Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH.

Na drugoj lokaciji u gradu, u Palmotićevoj 16, na Europski dan židovske kulture, javnosti će po prvi put otvoriti vrata Židovski muzej u Zagrebu. Uz onaj u dubrovačkoj sinagogi, jedini je to muzej židovske kulture u našoj zemlji, a smješten je u Židovskoj općini koja obilježava 210. obljetnicu osnutka.

Više od 150 predmeta, od metalnih, do tekstila i multimedije izloženo je po prvi puta na jednome mjestu, kao sakralna umjetnost. Najvrjednije su Tore, a najstariji eksponat su knjige iz Šikove biblioteke iz 16 stoljeća.

Naslovna fotografija – Melita Funda

Melita Funda