Do 2020. “levisice” će proizvoditi roboti

Do 2020. “levisice” će proizvoditi roboti

Američki proizvođač traperica Levi Strauss planira do 2020. godine gotovo sve ljude u završnom dijelu proizvodnje zamijeniti robotima, javlja Financial Times.  Cilj Levi Straussa je smanjiti otpad i troškove, a istodobno i skratiti dizajn i proizvodni proces. Upravo se zbog toga Strauss okreće robotima koji koriste lasere koji će trapericama podariti istrošen izgled, ali i druge izmjene koje potrošači traže na njihovim trapericima.

Osim toga, iz spomenute tvrtke tvrde kako nastoje zamijeniti gotovo sve ljude koji rade intenzivno i to ponekad u zdravstveno štetnim radnim uvjetima.

Iz američka tvrtke ne otkrivaju koliko će uložiti u spomenutu inicijativu, no radi se o najvećem pomaku ka modernizaciji 135-godišnje tvrtke sa sjedištem u San Franciscu.

Najava uvođenje robota s laserima stiže nakon izvještaja o prošlogodišnjem padu prodaje za 3 %, odnosno smanjenju prihoda za 281 milijun dolara.

Jedna od prvih proizvodnih linija u kojoj se primjenjuju laseri djeluje izvan distribucijskog centra u Nevadi. Ondje, u San Franciscu dizajneri šalju digitalne datoteke u pogon, gdje laseri mogu početi proizvoditi prilagođene traperice za svega nekoliko minuta, a zatim ih mogu poslati obližnjem kupcu u roku od samo nekoliko sati, zaključuju iz Financial Timesa. (zg-magazin)