Dinamo će svoje dionice prvo ponuditi Gradu Zagrebu

Dinamo će svoje dionice prvo ponuditi Gradu Zagrebu

Prijelazni proces vodit će poznati odvjetnik Marijan Hanžeković

Na jučerašnjoj Skupštini odlučeno je da će se GNK Dinamo privatizirati.
Osim zbog potrebe za novim kapitalom, jedan od razloga za takav nagli preokret u poslovanju je što je Dinamo klub koji posluje kao udruga građana, što znači da može biti tri godine zaredom maksimalno 5 milijuna eura u minusu inače gubi dozvolu za natjecanje. Dioničko društvo gubi licencu tek na 15 milijuna eura duga.

„Nikada naša licenca nije došla u pitanje, čak smo ove godine dobili nagradu za savjesno poslovanje“, upozorio je Zdravko Mamić koji je pozvao prijatelje i poduzetnike da se uključe u privatizaciju.

Direktor kluba Tomislav Svetina objasnio je plan: „Za početak se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog skupštine je da to odradi Pricewaterhouse, jedna od četiri najveće revizorske kuće na svijetu. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ako se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti“.

Prijelazni proces vodit će poznati odvjetnik Marijan Hanžeković. Izvršni predsjednik Zdravko Mamić objasnio je da Dinamo ima 90 i pol milijuna kuna knjigovodstvenog manjka koji će biti pokriven viškovima iz prethodnih godina. Kako prenosi HRT, na dan 31. prosinca 2014. buduća potraživanja iznose 202,5 milijuna kuna, a odnose se na rate transfera Vrsaljka, Čopa, Halilovića i Jedvaja. Nije uračunato ni 90 milijuna kuna od prodaje Čopa i Brozovića, što će se knjižiti kad rate dospiju.

„U prvom krugu dionice se nude jedinicama lokalne samouprave odnosno Gradu Zagrebu. Drugi krug pravo kupnje dionice imaju svi članovi u jednakim omjerima. Treći krug imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja što kod nas nije slučaj“ dodao je Svetina.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je da još nije donesena odluka, no da Grad Zagreb vjerojatno neće sudjelovati u privatizaciji. (I.C.)