Crno vino i francuski paradoks

Crno vino i francuski paradoks

„Vino je bilo poput tečnog, dugog poljupca“.

– Bela Hamvas

Paracelsus, utjecajni švicarski liječnik iz 16. stoljeća je napisao: “Vino je hrana, lijek i otrov – samo je pitanje doze.” Kao i kod gotovo bilo koje hrane ili pića, velike doze vina mogu biti štetne za naše zdravlje – ali isto tako, umjerene doze nam mogu biti i jako korisne.

Crna vina sadrže antioksidanse, koji pomažu tijelu da postane otpornije na rak i kardiovaskularne bolesti. Najveću koncentraciju antioksidansa i flavonoida sadrže tri poznate sorte: Cabernet Sauvignon, Petit Syrah i Pinot Noir. Dakle, najbolja vina za zdravlje su suha crna vina.

Stručnjak za kardiovaskularne probleme, profesor Roger Corder, proveo je godine proučavajući dokaze zdravstvenih prednosti crnog vina. U svojoj novoj knjizi, “The Wine Diet”, on poručuje da je uvjeren da većina ljudi treba uključiti crno vino u svakodnevni način života.

Corder je otkrio nešto što je na kraju nazvao “Francuski paradoks“. Naime, on se pitao zašto Francuzi imaju nižu stopu srčanih bolesti, unatoč činjenici da je njihova prehrana bila iznimno bogata mastima. Fokusirao je svoja istraživanja na jugozapadnom dijelu Francuske, gdje ljudi imaju izuzetno dugačak životni vijek. Profesor Corder je otkrio da regija proizvodi domaća vina koja sadrže najviše procyanidina (antioksidansa) na svijetu.

U zdravlje: http://youtu.be/zXt56MB-3vc

Ivan Remeta – Johnny