Blokatori FKBP51 proteina mogli bi dovesti do nestanka dijabetesa

Blokatori FKBP51 proteina mogli bi dovesti do nestanka dijabetesa

Spomenuti protein djeluje kao veza između regulatornog sustava stresa i metabolizma, a njegove povećane razine mogu smanjiti sposobnost tijela da apsorbira glukozu. To može dovesti do dijabetesa i pretilosti

Ako se osjećate stresno, možda biste trebali razmisliti dvaput prije nego što odlučite pojesti brzu hranu. Naime, nova studija Instituta Max Planck pokazala je da bi protein koji je povezan s stresom mogao povećati šanse za dijabetes i pretilost, ali postoje i dobre vijesti: blokiranje tog proteina može spriječiti da se spomenute bolesti pojave.

Dotični protein zove se FKBP51 i pomaže pri regulaciji stresnog sustava tijela. Kada vaše tijelo otkrije stres, ovaj sustav oslobađa kortizol, steroidni hormon nadbubrežne žlijezde koji nam pomaže u odlučivanju hoćemo li se odlučiti na borbu ili bijeg. Problem je što određena mutacija u genu FKBP5 može promijeniti način na koji tijelo reagira na stres, a to je implicirano u određenim psihološkim poremećajima kao što su PTSP, depresija i anksioznost.

Znanstvenici s Max Plancka otkrili da se ti neželjeni učinci spomenutog hormona protežu izvan mentalnog područja. Taj protein djeluje kao veza između regulatornog sustava stresa i metabolizma, a njegove povećane razine mogu smanjiti sposobnost tijela da apsorbira glukozu. To može dovesti do dijabetesa i pretilosti. Kao kontra produkt, tijelo smatra da je prekomjerna potrošnja masti stresna i oslobađa još više proteina FKBP51, što pogoršava problem.

»FKBP51 utječe na signalnu kaskadu u mišićnom tkivu, što je povezano s prekomjernim unosom kalorija i dovodi do razvoja netolerancije na glukozu, a to je ključni pokazatelj dijabetesa tipa 2«, kaže Mathias Schmidt, glavni istraživač na projektu.

No istodobno, nalaz može otvoriti novi pristup liječenju dijabetesa. Zaključavajući ga, istraživači sugeriraju da će biti moguće blokirati FKBP51 te na taj način spriječiti razvoj dijabetesa, čak i ako osoba nastavi konzumirati s obrocima s visoki udjelom masnoća tijekom stresnih situacija.

U spomenutom institutu razvili su antagonističke spojeve koji mogu farmakološki blokirati FKBP51, a istraživači kažu da se trenutno poboljšava rad na njima za eventualnu upotrebu u kliničkim ispitivanjima. (Izvor: Institut Max Planck)

Komentari su zatvoreni