Akcija Crvenog križa za Svjetski dan zdravlja

Akcija Crvenog križa za Svjetski dan zdravlja

Sigurnost hrane sve više dobiva na značaju s obzirom na to da se postupak uzgoja, proizvodnje i prodaje hrane drastično promijenio u proteklih pedesetak godina

Hrvatski Crveni križ danas je na Cvjetnom trgu održao prigodnu akciju u povodu Svjetskog dana zdravlja kojom se htjelo skrenuti pozornost javnosti na sigurnost hrane. Iz HCK poručuju kako je namjera bila da se kroz ovogodišnji Svjetski dan zdravlja upozori vlade, proizvođače, zdravstvene djelatnike, potrošače i cjelokupnu javnost na važnost sigurne hrane te ulozi koju svatko od nas može imati kako bi hrana na našim tanjurima bila sigurna za jelo.

Zainteresiranima su dijeljeni letci s uputama kako osigurati sigurnost namirnica, a hrabriji su zaigrali i kviz koji se bavio pitanjima sigurnosti hrane. Svima koji su pokazali visoku razinu znanja, dodijeljene su i prigodne nagrade. Održana je i humanitarna prodaja Eko Sever proizvoda, a sredstva su namijenjena humanitarnim programima Hrvatskog Crvenog križa. Akciju su podržali i trener Mario Valentić, hokejaš Marko Lovrenčić te glumica Nada Rocco, a građani su rado poslušali njihove savjete o zdravim životnim i prehrambenim navikama.

Sigurnost hrane sve više dobiva na značaju s obzirom na to da se postupak uzgoja, proizvodnje i prodaje hrane drastično promijenio u proteklih pedesetak godina. Hrana zagađena u jednom dijelu svijeta sada može imati posljedice na zdravlje ljudi u drugom dijelu svijeta. Mnogi ljudi će tijekom svojega života oboljeti od bolesti koje se prenose hranom ili vodom. Od posljedica konzumiranja nezdrave i nesigurne hrane godišnje umire oko dva milijuna osoba.

Zdrav način prehrane i pametan izbor i čuvanje namirnica pitanja su kojima se bavi zdravstvena služba HCK. U današnjoj akciji građani su pokazali iznimno znanje o temi sigurnosti namirnica, a osnovne upute poput nužnosti higijene te odvajanja sirovih i kuhanih namirnica, u potpunosti su usvojene. (zg-magazin)