Airbus testira najučinkovitiji Rolls-Royceov zrakoplovni motor

Airbus testira najučinkovitiji Rolls-Royceov zrakoplovni motor

Airbusov zrakoplov opremljen s najmoćnijom izvedbom Rolls-Royceovog mlaznog motora iz serije Trent poletio je prošlog tjedna nad Touloseom u Francuskoj. Britanska kompanija ove motore ocjenjuje »najučinkovitijim motorima za civilne zrakoplove u svijetu«. Novi testni motor Rolls-Royce Trent XWB-97 zamijenio je jedan od četiri motora Trent 900 na zrakoplovu Airbus A380.

Ovo je motor koji koristi do sad najveću strukturu načinjenu 3D tiskom – prednje kućište ležaja motora sadrži folije izrađene aditivnim postupkom. Rolls-Royce razvija aditivne postuipke u izradi svojih motora jer ona ima potencijala za poboljšanje proizvodnih procesa i funkcionalnosti proizvoda, u pogledu optimizacije konstrukcije, smanjenja cijene i vremena proizvodnje prototipa.

Motori serije Trent XWB trenutno su najprodavaniji mlazni motori u civilnom zrakoplovstvu u seriji motora širokog promjera s više od 1.500 prodanih jedinica i 41 kupcem.

Prema Rolls-Royceu, Trent XWB-97 raspolaže s 50.000 KS s 430 kN potiska pri polijetanju. Novi je motor namijenjen Airbusovim zrakoplovima za duže relacije iz serije A350-1000.

rolls_royce_trent

(zg-m)