13. Međunarodna znanstvena škola biofizike – “Brodovi znanja plove Jadranom”

13. Međunarodna znanstvena škola biofizike – “Brodovi znanja plove Jadranom”

Međunarodna škola biofizike koja će se održati od 1. do 10. rujna na floti od šest brodova je skup s tridesetpetogodišnjom tradicijom koji ima za cilj prenijeti najnovije trendove u biofizici (nano- i bio-tehnologiji) na nove generacije mladih znanstvenika.

Škola okuplja 120 sudionika, mladih znanstvenika, i 20 predavača iz ukupno 28 država od čega su najzastupljeniji sudionici iz Hrvatske (13), Švicarske (11), Velike Britanije (9) i Njemačke (9).

Tijekom trajanja škole, 22 predavača, vrhunska svjetska znanstvenika iz različitih područja bio i nano-znanosti, prenose najnovije svjetske znanstvene trendove u nesvakidašnjem okruženju koje napušta klasične okvire predavaonice. Svi sudionici škole putuju na floti od šest brodova na relaciji Split-Zadar te posjećuju i rade na više lokacija duž Jadranske obale: Split, Šibenik, Dugi otok, Zadar, Rogoznica i Stari Grad (Hvar).

Ovaj skup se dodatno otvara i javnosti održavajući svoje večernje aktivnosti na otvorenom prostoru gradskih riva te dovodi kongresni turizam na udaljenije i manje otoke.

Jedan od brodova flote je i hrvatski nacionalni školski brod, 35 metarski motorni jedrenjak “Kraljica Mora”. Prepoznavanje važnosti iskoraka prema javnosti Škola iskazuje sudjelovanjem svoje flote i u Festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine “Dani u Vali” (9.- 11.9.), koje se održava u Starom Gradu na otoku Hvaru pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja će tijekom toga događanja posjetiti brod i mlade znanstvenike.

Predavači na ovom znanstvenom skupu su svjetski stručnjaci čiji se znanstveni radovi objavljuju u najprestižnijim svjetskim časopisima, kao što su Science, Nature, Cell, ali i vode ka najvažnijim tehnološkim iskoracima 21. stoljeća. Tu su i ponajbolji hrvatski znanstvenici iz zemlje i dijaspore: Nenad Ban, Antonio Šiber, Iva Tolić, Ana Sunčana Smith, Bojan Žagrović, Zvonimir Dogić, Mario Cindrić…

Predavači obrađuju teme koje se kreću od primjene nanotehnologije za isčitavanje ljudskog genoma do biotehnologije i pametnog dizajna lijekova.

Detalje o školi i ovogodišnjem programu pogledajte na internetskoj stranici: http://soft.ifs.hr/school/

(ZG-magazin)